Liči, rambutan a longan
Vzhled
Vzhledově se neloupané plody liší poměrně značně: Červený rambutan má dlouhé (nepichlavé) "ostny", longan jsou malé hladké žluté kuličky, liči je "něco mezi", má měkkou slupku s jakýmisi hrbolky.
Loupání
- všechny tři druhy je před konzumací třeba zbavit slupky, zpod níž se vyloupne rosol připomínající bílá dužnina specificky sladké chuti
- z hlediska loupání je nejjednodušší práce s velkými rambutany v měkké slupce, nejhorší s malými longany ve tvrdé, lámavé slupce
- všechny tři druhy obsahují pecku
- rambutany jsou největší, loupání jde nejrychleji, zároveň máme ale při stejné váze jen několik málo (větších) kousků. Výborným ovocem na party se zdá býti drobný longan - malých kuliček nakoupíme za stejné peníze spoustu, každý si může zaloupat, čímž se zároveň zabaví... :)
Chuť
Chuť rambutanu a liči je velmi podobná, chuť longanu naproti tomu podle některých nese nepříjemnou pachuť (evokující vůni jedné tělesné tekutiny...).
Cena
- rambutany jsem koupil minulý víkend (prosinec 2009) na pražské tržnici Sapa za 180 Kč/kg (stejně tam stály i longany), v Tesku jsem je viděl kolem 300 Kč/kg
- liči jsem koupil v Tesku včera ve slevě; to, že nahoře krabičky bylo napsáno "Původ: jižní Čína", a vespod "Země původu: Mauritius" je asi nutná daň za slevu...
Poznámka:
Když jsem mladou vietnamskou prodavačku, která uměla česky, požádal, zda by mi název toho, co si kupuju (v tržnici se ovoce prodává jen zabalené do fólie, bez jakýchkoli popisků), nenapsala na papír, napsala mi "Chom Chom" (z čehož se později, s pomocí Internetu, vyklubal rambutan), a "Hong Siem" (kterému se říká taky sapodila, ale o tom zase až příště). Zajímavé je, že mi to napsala takto, tj. bez diakritiky (to je, jakoby vám Čech na papírek propiskou napsal "rericha"). S diakritikou je to "Hồng xiêm".
Technická poznámka: Na obrázcích je jen rambutan, ostatní se mi nechtělo fotit, ale fotky najdete na Internetu... :-)